sobota, 30 sierpnia 2008

Zupa z piekarnika


POMIDOROWA... PIECZONA


Tak. Pomidorowa. Z piekarnika. Bez większego wysiłku i zachodu.
A smak... odwrotnie proporcjonalny do włożonej pracy. Obiecuję.




Potrzebne będzie naczynie żaroodporne, im głębsze tym lepiej. Może być również większe płaskie.


SKŁADNIKI:


1 kg pomidorów

2 czerwone cebule

2 łyżki oliwy z oliwek

1,5 litra bulionu (może być z kostki)

pęczek natki pietruszki

1 ząbek czosnku

sól, pieprz


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Cebulę, pół pęczka natki i czosnek drobno pokroić, wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oliwę z oliwek i piec przez około 20 minut lub do momentu gdy pomidory będą miękkie. Wlać bulion i piec przez kolejne 20 minut. Podzielić zupę na dwie części i jedną z nich zmiksować z pozostałą natką pietruszki (można zostawić odrobinę do posypania na talerzu), z powrotem połączyć. Doprawić solą (sprawdzić najpierw, bo bulion był słony) i pieprzem. Podawać z chrupiącą bagietką.

Jeśli wielkość naczynia żaroodpornego nie pozwala na wlanie bulionu proponuję na tym etapie przelać wszystko do garnka i normalnie ugotować.


10 komentarzy:

  1. Bardzo oryginany pomysl:)
    i jak zwykle sliczne zdjecie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ho ho! Czego to Lisiczka nie wymyśli! Zupa brzmi świetnie. Inaczej... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie ścina się aby?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale co ma się 'ściąć"? Pomidory?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasami przy zapiekanych a dość płynnych potrawach ścina się góra....tzn, może nie ścina w potocznym rozumieniu, ale tworzy sie coś w rodzaju kożucha co potem ciężko wymieszać z resztą. Jak na tężejącym sosie :))) Uff, postarałam się jak najlepiej wytłumaczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No cóż, nigdy mi się nic takiego nie zdarzyło przy robieniu tej zupy... Wszystko ładnie się miesza.

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki za odp :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo oryginalna wersja mojej ulubionej zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam na moją stronę z przepisami na pyszne zupy! I wiele innych sprawdzonych przepisów w domenie Przepisy kulinarne - dobra kuchnia

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak przez te lata zmieniły się blogi kulinarne

    OdpowiedzUsuń