niedziela, 15 lipca 2012

Rukolowo bobowa

RUKOLA Z BOBEM I PARMEZANEM






Docieranie do sedna bobu jest jak otwieranie wielkiego pudła z prezentem w środku. Tyle, że prezent jest w mniejszym pudełku, wewnątrz tego pudła. W zasadzie wewnątrz pudełka w innym pudełku. Nie wspominając o bałaganie pudeł jaki się tworzy na podłodze. I bałaganie wstążek do tego pudła i tych pudełek. 

Za każdym razem mnie zadziwia. Ile z takiego strączka zostaje... Nic to, warto. I w sumie jest jak prezent. Zdarza się tylko latem, na krótko. I tylko latem tak smakuje.

Kiedyś w restauracji zmówiłam sałatkę z rukoli i parmezanu. Piękna i prosta. Pyszna. Inspirująca. Rukolę uwielbiam. Za ten zaskakujący pieprzowy smak. 







SKŁADNIKI:


cztery garście rukoli

parmezan

dwie garście bobu (obranego)

oliwa z oliwek

sok z połowy cytryny

pieprz i sól



PRZYGOTOWANIE:

Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na dużym płaskim talerzu. Wyłuskany bób gotujemy przez minutę i obieramy ze skórek. Rozsypujemy na rukoli. Następnie rozrzucamy cienkie plastry parmezanu. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, polewamy sałatkę. Doprawiamy pieprzem i solą. 



PARMEZAN 
W NAJPROSTSZEJ 
POSTACI:





13 komentarzy:

  1. Witaj z powrotem!:)
    I ja uwielbiam rukolę i parmezan;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wierzę!!! Wróciłaś! Cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo za... radość! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie :) Bardzo się cieszę, ze Cię znów widzę/czytam, Lisiczko.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo się cieszę... zresztą wiesz o tym :-)
    bób lubię. bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rukolę, a pod taka postacią nie miałam okazji jeszcze jej próbować. Chętnie przyrządzę ją w domu i sprawdzę czy mi posmakuje.
    Dziękuję za przepis i natchnienie ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lisiczko!

    To mój pierwszy post, choć czytam Cię od dawna i baaardzo lubię Twoje pomysły.
    Wiedziałam, że wrócisz. Wiedziałam :-))))

    Dziękuję!
    unamujer

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję bardzo Wszystkim :) Cieszę się, że wróciłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Znalazlam ten blog zupelnie przypadkowo, bo szukalam przepisu na crumble jablkowe, a tu prosze!
    Siedze tu juz pol godziny i sie zaczytuje!:) Swietne przepisy, sliczne fotki i genialny klimat:)
    ...I widze tez sporo znajomych twarzyczek;)
    Pozdrawiam Cie serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak cudownie,ze wrocilas, naprawde bardzo sie ciesze,lubie Twoje przepisy i piekne zdjecia.

    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję bardzo, równie bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zerkam tutaj pewna, że zobaczę notkę pod tytułem "Mógłby", a tu takie zaskoczenie. Bób, zaraz potem pieczarki... jak dobrze znów Cię tu czytać

    OdpowiedzUsuń