poniedziałek, 14 lipca 2008

Ta tajska

Sałatka tajska

Bardzo świeża, lekka, orzeźwiająca. Idealna na letnie spotkania z przyjaciółmi.


SKŁADNIKI:

makaron ryżowy

paluszki krabowe (można zastąpić krewetkami)

szczypior

kiełki soi

świeży ogórek

kolendra (nać)

1 awokado


DRESSING:

świeży imbir (ok. 2 cm)

2 ząbki czosnku

2 łyżki sosu sojowego

sok z 2 limonek

ewentualnie, ale niekoniecznie: 1 łyżka tajskiego sosu rybnego


Proporcje składników to kwestia indywidualnego smaku. Jeśli chcemy, aby sałatka była bardziej "chrupiąca" dodajemy więcej ogórka lub kiełków soi.

Najpierw robimy dressing. Przeciskamy czosnek, imbir obieramy i tarkujemy na tarce z małymi oczkami, mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonek (plus sos rybny, jeśli używamy), odstawiamy.

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej połamać go na mniejsze części. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż, szczypior kroimy drobno, ogórka (nie obieramy ze skórki) kroimy na plasterki, a te potem każdy z nich na cztery części. Awokado obieramy i kroimy na półplastry.

Makaron mieszamy z kiełkami soi, ogórkiem, paluszkami krabowymi, szczypiorem i awokado, dodajemy pokrojoną kolendrę i polewamy dressingiem. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

1 komentarz:

Małgoś pisze...

Aaaa! Trudno przejść obojętnie... :)