SAŁATKA IMPREZOWA
Pozwoliłam sobie ją tak nazwać skoro znika na imprezach jako pierwsza...
Pozdrowienia dla Abbry, która zamieściła ten przepis w Galerii Potraw i na swoim blogu, na którym z resztą pełno różnych pyszności.
Zrobiłam i ja. I rzeczywiście pyszna. I prosta przede wszystkim.

SKŁADNIKI:
2 duże pomidory
1 cebula (może być czerwona)
4 jajka ugotowane na twardo
kawałek sera żółtego
6 łyżek majonezu
2 łyżki śmietany
1 łyżka musztardy
szczypior
sól, pieprz
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plastry i rozłożyć na dnie naczynia. Cebulę obieramy, kroimy na cienkie talarki i układamy na warstwie pomidorów. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejną warstwą są jajka pokrojone na plastry. Na tym etapie znów szczypta soli i pieprzu. Następnie należy zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i rozłożyć na warstwie jajek. Majonez, śmietanę i musztardę mieszamy i rozsmarowujemy po warstwie sera. Na koniec posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Na jajkach a pod serkiem dodałam warstwę pokrojonej rukoli. Wkomponowała się rewelacyjnie, sałatka miała intrygujący smak.
OdpowiedzUsuńPychotka!!!
No i rzeczywiście zniknęła jako pierwsza...
Danka
Ciekawy pomysł, nawet nie tylko ze względu na smak, ale i na kolor!
OdpowiedzUsuńsałatka jest wspaniała, wypróbowałam i wszyscy byli zadowoleni.
OdpowiedzUsuńUmieściłam ten przepis na moim blogu, jest świetny.
Pozdrawiam
Lisiczko!
OdpowiedzUsuńsałatkę popełniłam już kilka razy. Dzisiejszej nocy ponownie :)
w wersji z rukolą.
w wersji z dużym zaangażowaniem emocjonalnym.
Myślałam o Tobie i o tym - co myślałaś, gdy pierwszy raz ją robiłaś :)
przepis genialny.
sałatka wygląda niesamowicie, jeszcze lepiej smakuje :)
całuję Cię,
Peggy
OdpowiedzUsuń