TAGLIATELLE Z PARMEZANEM
Uwielbiam to danie. Idealne po długim i męczącym dniu (ale nie tylko), bo szybkie i proste. I dla mnie im szersze makaronowe wstążki tym lepiej.
SKŁADNIKI:
makaron (np. tagliatelle)
oliwa z oliwek
starty parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy parmezanem.

Można również skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Danie jest wtedy bardziej zdecydowane w smaku. Szczypta świeżo zmielonego pieprzu też sprawi, że smak będzie inny, ciekawszy. Świeża bazylia mile widziana. Te dodatki jednak według indywidualnych upodobań.
1 komentarz:
A ja dodaje zawsze jakiejs 'smakowej' oliwy z oliwek, np. cytrynowej wlasnie, bazyliowej lub truflowej :) I nie ma nic lepszego niz taki swiezy makaron, dobra oliwa i swiezo starty parmezan, mniamm :)
Prześlij komentarz