piątek, 1 sierpnia 2008

Makaronowo mi


TAGLIATELLE Z PARMEZANEM

Uwielbiam to danie. Idealne po długim i męczącym dniu (ale nie tylko), bo szybkie i proste.
I dla mnie im szersze makaronowe wstążki tym lepiej.

SKŁADNIKI:

makaron (np. tagliatelle)

oliwa z oliwek

starty parmezan


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, polewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy parmezanem.



Można również skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Danie jest wtedy bardziej zdecydowane w smaku. Szczypta świeżo zmielonego pieprzu też sprawi, że smak będzie inny, ciekawszy. Świeża bazylia mile widziana. Te dodatki jednak według indywidualnych upodobań.

1 komentarz:

Bea pisze...

A ja dodaje zawsze jakiejs 'smakowej' oliwy z oliwek, np. cytrynowej wlasnie, bazyliowej lub truflowej :) I nie ma nic lepszego niz taki swiezy makaron, dobra oliwa i swiezo starty parmezan, mniamm :)