sobota, 25 października 2008

Plum! Plum crumble.


ŚLIWKI Z KRUSZONKĄ


Przypomina się...

KTO PIERWSZY POWIE: WPADŁA ŚLIWKA W KOMPOT?

PLUM.

No to PLUM, plum crumble.

Śliwki z kruszonką czyli PLUM CRUMBLE. Tak naprawdę pod tą kruszonką mogłoby się znaleźć wiele różnych owoców. Było crumble z jabłkami... Tym razem śliwki.




SKŁADNIKI:



1 kg śliwek


175 g cukru

125 ml wody

1 łyżka soku z cytryny

175 g mąki

150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę



Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.

Śliwki myjemy, kroimy w ćwiartki, usuwając przy tym pestki. Przekładamy śliwki do garnka, posypujemy 2 łyżkami cukru, dodajemy sok z cytryny i 125 ml wody i gotujemy do miękkości, około 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Przesiewamy mąkę, dodajemy masło i resztę cukru i dosłownie wcieramy masło i cukier w mąkę aż powstanie kruszonka. Rozsypujemy tak przygotowaną kruszonkę na śliwki i pieczemy przez około pół godziny.


8 komentarzy:

dinoor pisze...

Oj, każda śliwka chciałaby wpaść w taką kruszonkę.
Uwielbiam kruszonkę, ale jadłam tylko z ciastem drożdżowym.
Czas na wypróbowanie przepisu.
Mogą być gruszki ?

Małgosia.dz pisze...

Plum jak malowane. :)A do tego w oko wpada. ;-)

lisiczka_bez_kitki pisze...

Dinoor, jasne, że mogą być gruszki. Jeśli chcesz możesz do nich jeszcze dodać orzechy włoskie :)

dinoor pisze...

Dzięki za przepis.:)
Właśnie skończyliśmy pałaszować. Pychota!
Dodałam gruszki, jabłka i rodzynki.

Anonimowy pisze...

Radzę spróbujcie też z mocno dojrzałymi morelami. Niebo na ziemi. Ja dodaję jeszcze do kruszonki posiekane orzechy, migdały, sezam albo wiórki kokosowe

mrouh pisze...

Zrobiłam, zjedliśmy szybciej, niżktokolwiek pomyślał o zrobieniu zdjęcia. Pierwszy raz w życiu wyszła mi kruszonka. Po prostu szczęśliwy przepis:-) I coś mi się zdaje, że masz takie same widelce, jak moi rodzice- najulubieńsze:-)

lisiczka_bez_kitki pisze...

To super, że tak dobrze wyszło :) A przed nami prawdziwy sezon owocowo crumblowy... Już zacieram ręce :)

online quran reading pisze...