ZUPA ZIEMNIACZANO POROWA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
podana z grzankami z wędzonym serem i tymiankiem

Co Miś Uszatek je na kolację? Pora na dobranoc...
A jak jest ziemniaczany tydzień to je zupę ziemniaczano porową z białą kiełbasą...

Dziś pada cały dzień. I chłodno. Tym bardziej się ucieszyłam, że na obiad ta pyszna 'treściwa' zupa. Dużo ziemniaków proszę, żeby zupa była bardzo... do gryzienia, gęsta. Lubię jak ziemniaki trochę się rozgotują w tej zupie, rozpadają się i sprawiają, że jest gęstsza. I biała kiełbasa... Takiego czegoś właśnie mi było dziś potrzeba.
No i te grzanki. Taki spontaniczny dodatek, bo akurat miałam wędzony ser w lodówce, ale naprawdę pasują do tego dania.
No i te grzanki. Taki spontaniczny dodatek, bo akurat miałam wędzony ser w lodówce, ale naprawdę pasują do tego dania.

SKŁADNIKI:
1,5 litra bulionu (może być z kostki)
pół kilograma ziemniaków
4 białe kiełbasy
3 pory
2 marchewki
1 cebula
pół pęczka natki pietruszki
opakowanie kwaśnej śmietany
odrobina oliwy z oliwek
sól, pieprz
GRZANKI:
1 bagietka
150 g sera wędzonego
3 łyżki tymianku
Kiełbasę podgotowujemy, krótko, tak aby można ją było pokroić na grube plastry (około 1 cm).
Cebulę, marchew i pora kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną białą kiełbasę, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Aby przygotować grzanki kroimy bagietkę na grube plastry, na każdym kładziemy wędzony ser i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści.
Cebulę, marchew i pora kroimy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojoną białą kiełbasę, zalewamy bulionem i gotujemy przez około 20 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Aby przygotować grzanki kroimy bagietkę na grube plastry, na każdym kładziemy wędzony ser i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż ser się rozpuści.

I teraz niech sobie pada. I niech nawet zimno będzie...
4 komentarze:
Brzmi smakowicie!
Jaka szkoda, ze tu gdzie mieszkam nie ma bialej kiebasy!
Lisiczko, bardzo lubię sposób, w jaki patrzysz na świat i robisz zdjęcia. Jest taki inny, charakterystyczny i oryginalny. Pozdrawiam ciepło :)
Lisko, dziękuję bardzo :) To bardzo miłe, zwłaszcza z ust takiej doświadczonej i podziwianej blogerki :)
Ślicznie ta zupa jest "ujęta"!
Prześlij komentarz