niedziela, 6 grudnia 2009

Gąbka z bitą śmietaną



VICTORIA SPONGE







Bitą śmietanę uwielbiam. A tu, dzięki niej, zwykłe niezwykłe ciasto biszkoptowe nabiera zupełnie nowego wymiaru. No i dżem truskawkowy przypomina lato... Bardzo dobre ciasto, naprawdę polecam.

Przepis pochodzi z DELIA'S VEGETARIAN COLLECTION autorstwa Delii Smith. Jedyne, co zmieniłam to przełożenie ciasta. Delia proponuje użycie mascarpone wymieszanego z fromage frais. Zainteresowanych odsyłam do przepisu. A, u Delii jest dżem malinowy i świeże maliny. Ja miałam wielką ochotę na truskawki...



SKŁADNIKI:



175 g mąki

175 g bardzo miękkiego masła (plus trochę do wysmarowania blaszek)

175 g drobnego cukru (do wypieków)

1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka (o temperaturze pokojowej)

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżka cukru pudru





DO PRZEŁOŻENIA:



200 ml śmietanki 30 %

1 łyżka cukru pudru

3 - 4 łyżki dżemu truskawkowego





Potrzebne będą dwie blaszki o średnicy 20 cm. Na papierze do pieczenia odrysowujemy blaszki i wycinamy kółka. Blaszki smarujemy masłem i ich spody wykładamy przygotowanym papierem. Odstawiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy pozostałe składniki ciasta (masło musi być bardzo miękkie!) i przy pomocy miksera wszystko dokładnie mieszamy. Masa wyjdzie dość gęsta, jeśli będzie bardzo gęsta można dodać dwie łyżki wody (ciągle miksując). Przekładamy masę do blaszek, po połowie do każdej i wyrównujemy wierzch. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut. Po 30 minutach (nie wcześniej!) można sprawdzić ciasto patyczkiem, ewentualnie dotknąć palcem środka ciasta - powinno być sprężyste.

Podczas pieczenia ciast ubijamy śmietanę dodając cukier puder.

Po upieczeniu, ciasta wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Wyjmujemy z blaszki, odrywamy papier i jeśli są jeszcze lekko ciepłe pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Jedno ciasto kładziemy na talerzu, na którym będzie podane, smarujemy dżemem, następnie bitą śmietaną i przykrywamy drugim ciastem, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy (najlepiej miską, która nie będzie dotykać ciasta) i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.




Inne dobre...


C I A S T O 
M A R C H E W K O W E


















8 komentarzy:

lo pisze...

Piękne i ten truskawkowy powiew lata...

gatka pisze...

jejku truskawki :) tęsknie za tymi prawdziwymi i też jestem miłośniczką bitej śmietany :)
Victoria sponge- jaka fajna nazwa :)
pozdrawiam

Polka pisze...

Powiało ciepłem i słońcem... Było kilka promieni słonecznych i tutaj, ale kilak tylko. Większość dnia szara i bura :(
Ta czerwień dżemu jest taka... optymistyczna! :)
Ściskam ciepło,

e.

PS
Uratowałam ciasto :)

magda k. pisze...

nie ma innej opcji, to musi smakować wyśmienicie :)

amarantka pisze...

Tak, zapachniało truskawkowym czasem, jeszcze wiosennie, już letnio, lekkością, słodkością, sukienką zwiewną.
Wygląda tak bardzo smakowicie...

I westchnę sobie na koniec, czemuż, ach czemuż Delia w PL jeszcze nie zawitała? mogłabym sobie na mikołajową listę wkleić ;)

asieja pisze...

bita śmietana i truskawkowy dżem..
nic więcej do szczęścia nie potrzeba

Liska pisze...

Gąbka to idealna nazwa, prawda? Najprostsze i najlepsze comfort food.

Gosia pisze...

swietnie brzmi i wyglada!!!! powiew lata w grudniu :)
Pozdrawiam :)