piątek, 6 marca 2009

Chrupiący i bąblujący


COTTAGE PIE





Uwielbiam ten chrupiący wierzch ziemniaczanego pur
èe i 'bąblujący' przy brzegach naczynia sos. Bardzo, bardzo gorące. Warto poczekać chwilę, aż się 'uspokoi'. Pracochłonne, przyznam. Ziemniaki, purèe, sos, potem jeszcze zapiekanie w piekarniku... Warto jednak. Można przygotować dzień wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.

Często obok COTTAGE PIE można się spotkać z nazwą SHEPHERD'S PIE, które przygotowuje się w identyczny sposób, ale z jagnięciny.







SKŁADNIKI:

(6 - 8 osób)


1 kg ziemniaków

3 łyżki masła

1/2 kg mielonego mięsa wołowego

300 ml bulionu (może być z kostki)

150 ml czerwonego wina

2 cebule

2 ząbki czosnku

3 średnie marchewki

3 łyżki sosu Worcestershire

25 g mąki

1 łyżka oliwy lub oleju

sól, pieprz, ewentualnie cukier



Potrzebne będzie naczynie żaroodporne o wielkości około 20 na 30 cm. Można również przygotować mniejsze porcje, indywidualne, w małych naczyniach żaroodpornych.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i jeszcze chwilę trzymamy na palniku (co chwila potrząsając garnkiem), aby je dokładnie odparować. Wrzucamy do garnka masło i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy je na gładką masę. Odstawiamy.

Na patelni szklimy cebulę na oliwie, dodajemy czosnek, mięso i smażymy wszystko razem przez około 5 minut. Dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez około minutę. Przekładamy wszystko do garnka, zalewamy bulionem oraz czerwonym winem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i gotujemy jeszcze około 10 minut. Doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Przelewamy wszystko do naczynia żaroodpornego i przykrywamy dokładnie warstwą ziemniaczanego purèe. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż wierzch purèe lekko się spiecze.

Do purèe można dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki czy koperek. Do sosu natomiast pieczarki czy groszek, według własnego uznania.



15 komentarzy:

asieja pisze...

składniki takie jak lubię
takie bardzo obiadowe - ziemniaki, mięso mielone, marchewka
pracochłonne, ale pyszne na pewno :-)

Glimmer pisze...

robiłam- pyszne- jedno z naszych ulubionych dań obiadowych :)

Anoushka pisze...

oooo zapiekanka parmentiera :)
jedno z moich uliubionych!

Agata pisze...

Wierz mi lub nie, ale właśnie nosiłam się ze zrobieniem tej zapiekani. Telepatyzm przepisowy jakiś:)

Pinos pisze...

Przypomniałaś mi, że mam zrobić ;) A patrząc na Twoje piękne zdjęcia mam dodatkową motywację...

aga-aa pisze...

przypomniałaś mi, że jakiś czas temu koleżanka polecała mi zapiekankę z ziemniaczanym puree, miałam zrobić i jak zwykle zapomniałam ;)

Konsti pisze...

Piekna i zachecajaca potrawa...

Ania pisze...

Mmmm, lubię :) Dobre na chłodne dni. Więc jeszcze jest trochĘ czasu na spróbowanie...

An-na pisze...

Bardzo mi się podoba ten przepis, wypróbuję na pewno. Poza smakiem ma bardzo apetyczny wygląd. Dzięki za inspirację :)

Marcin pisze...

Ten przepis został wybrany do przepisów tygodnia (edycja 8) na blogu Foodelek!

Dziękuję za inspirację!

Amber pisze...

Jak zwykle u Ciebie jest pysznie. Pobudzasz mnie do smakowitych działań!

Anna pisze...

Jadlam Cottage pie w londynskich pubach. Wczoraj zrobilam z Twojego przepisu - bardzo dobre, maz zachwycony :)

lisiczka_bez_kitki pisze...

Bardzo się cieszę, że smakował :)

MT pisze...

Musze wypróbować Twój przepis, właśnie czegoś takiego szukałem. Najbardziej podoba mi się sos Worcester w przepisie, do tej pory używałem go do marynat lub Ostryg Prerii ;).

katarzynka pisze...

Idzie pora na takie polepszacze życia. Ja profilaktycznie już wczoraj wciągnęłam.