FETA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Była w cytrynach z ziołami prowansalskimi. Tym razem w suszonych pomidorach. I od razu mówię, że najlepiej zrobić obydwie wersje, bo bardzo trudno zdecydować się na jedną z nich tylko...
Tym razem użyłam fety, którą dało się pokroić w kostkę. Uwielbiam jednak taką, która jest miękka i bardzo słona. Nie staram się nawet jej wtedy kroić, kruszę na nieregularne kawałki i mieszam z pomidorami. A potem smaruję nią chrupiącą bagietkę.
Tym razem użyłam fety, którą dało się pokroić w kostkę. Uwielbiam jednak taką, która jest miękka i bardzo słona. Nie staram się nawet jej wtedy kroić, kruszę na nieregularne kawałki i mieszam z pomidorami. A potem smaruję nią chrupiącą bagietkę.

SKŁADNIKI:
opakowanie sera feta (200 - 250 g)
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
3 ząbki czosnku
Fetę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki (lub słoika). Pomidory kroimy w paski, dorzucamy do fety. Czosnek przeciskamy i dodajemy do fety i pomidorów. Zalewamy oliwą z oliwek z pomidorów. Wszystko nie musi być zakryte, ale jeśli zalewy jest mało można dolać jeszcze zwykłej oliwy z oliwek. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, pyszne następnego dnia.
opakowanie sera feta (200 - 250 g)
pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie z oliwek
3 ząbki czosnku
Fetę kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki (lub słoika). Pomidory kroimy w paski, dorzucamy do fety. Czosnek przeciskamy i dodajemy do fety i pomidorów. Zalewamy oliwą z oliwek z pomidorów. Wszystko nie musi być zakryte, ale jeśli zalewy jest mało można dolać jeszcze zwykłej oliwy z oliwek. Mieszamy, wstawiamy do lodówki, pyszne następnego dnia.


Można podawać z pieczywem jako przystawkę. Można również wykorzystać do sałatki np. z sałaty, oliwek, kaparów...
7 komentarzy:
Ta feta dziś się mi śniła ,jutro kupię składniki....
Zdjęcie,hm zdjęcia ....nie mogę się napatrzeć
Ja bym mogła zamiast obiadu! ;-))
Piekna potrawa i piekne zdjecia!
:)
Ta wersje robie dosyc czesto do bruschetty,a teraz bedzie miala kolezanke, bo wersja z cytryna i ziolami bardzo mnie intryguje :) Piekne zdjecia!
Witam ! Uwielbiam taką prostotę, kilka składników i pyszne danie gotowe. Piękne zdjęcia... tak jak zresztą cały blog :)
zrobiłam przedwczoraj ,już nie ma ,zrobiłam i dziś na jutro
Dziękuję za przepis ,to jest wyjątkowo smaczne
margot... miło :) cieszę się, że smakuje :)
Prześlij komentarz