TORTILLA DE PATATAS
Mam czasem ochotę na dobrą kolację. To znaczy na dobrą to zawsze mam ochotę, ale mam tu na myśli bardziej sycącą, na ciepło, prawdziwą ucztę. A skoro o uczcie mowa to wracam wspomnieniami do Barcelony i tortilli. Lubię najprostszą, z samych ziemniaków i jajek. No i jeśli mamy ziemniaczany tydzień to nie może jej zabraknąć.
A jeśli, przy odrobinie szczęścia, coś zostanie to... nie ma to jak zacząć dzień pysznym, porządnym śniadaniem. Nawet w porannym pośpiechu, bo tortilla na zimno to również czysta przyjemność...
A jeśli, przy odrobinie szczęścia, coś zostanie to... nie ma to jak zacząć dzień pysznym, porządnym śniadaniem. Nawet w porannym pośpiechu, bo tortilla na zimno to również czysta przyjemność...

Generalnie ziemniaki (pokrojone w drobną kostkę) powinny smażyć się w dużej ilości tłuszczu, wtedy z resztą zajmuje to mniej czasu. Po usmażeniu powinny być odsączone z tego właśnie tłuszczu. Ja osobiście jednak lubię je mniej tłuste i dlatego smażenie ich trwa nieco dłużej. Do tego często je mieszam.
Tortilla de patatas to również dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków 'z poprzedniego dnia'. Kroimy je na mniejsze kawałki i wtedy samo smażenie zajmuje właściwie bardzo mało czasu.

SKŁADNIKI:
700 g ziemniaków
6 jajek
oliwa do smażenia
sól, pieprz
Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie do momentu aż będą usmażone z zewnątrz i miękkie w środku. Powinno to zająć około 30 minut.
Jajka lekko (np. widelcem) ubijamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem.
Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba i przekładamy do miski z jajkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, do momentu kiedy spód będzie usmażony. Teraz potrzebny będzie talerz o średnicy co najmniej takiej jak patelnia. Zsuwamy tortillę na talerz i przykładamy do niej patelnię, następnie odwracamy tak, aby usmażona część tortilli była na wierzchu. Smażymy jeszcze przez około 5 minut. Przekładamy na talerz i kroimy na trójkąty.
Jeśli akurat mamy ochotę na mniejszą porcję to należy przyjąć, że na około 100 g ziemniaków należy przygotować 1 jajko.
Jajka lekko (np. widelcem) ubijamy w misce, przyprawiamy solą i pieprzem.
Usmażone ziemniaki odsączamy z tłuszczu, jeśli jest taka potrzeba i przekładamy do miski z jajkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, do momentu kiedy spód będzie usmażony. Teraz potrzebny będzie talerz o średnicy co najmniej takiej jak patelnia. Zsuwamy tortillę na talerz i przykładamy do niej patelnię, następnie odwracamy tak, aby usmażona część tortilli była na wierzchu. Smażymy jeszcze przez około 5 minut. Przekładamy na talerz i kroimy na trójkąty.
Jeśli akurat mamy ochotę na mniejszą porcję to należy przyjąć, że na około 100 g ziemniaków należy przygotować 1 jajko.
3 komentarze:
Tortilla, to dla mnie kolejne wyzwanie, bo jeszcze jej nie robiłam...:))
Jak dotre do domu to cos sprawdze i cos Tobie podrzuce jesli chcesz:)
Foty jak zwykle genialne!
Ja też lubię! ja też! ;-)
Zdjęcia piękne! :)
Prześlij komentarz