ŁOSOŚ NA SZPINAKU
Jeśli chodzi o ryby to moje ulubione danie. Tak naprawdę samego łososia można zastąpić każdą inną rybą pod warunkiem, że jest to filet. Raz próbowałam z usmażoną rybą w panierce i wyszło świetnie, bo sama panierka ‘przejęła’ trochę smaków z całego dania. Najwygodniej przygotowuje się to danie w pojedynczych, małych naczyniach, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić jedną większą porcję. Idealne podawane z kuskusem.
Składniki podałam na cztery porcje.

SKŁADNIKI:
4 kawałki łososia (filet)
500 g szpinaku
500 g pieczarek
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
małe opakowanie śmietany 18 %
200 g żółtego sera
sól, pieprz
Na samym początku przeciskamy wszystkie ząbki czosnku, mieszamy ze śmietaną i odstawiamy. Kawałki ryby przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Szpinak może być mrożony, ważne jest by go dobrze odparować. Jeśli świeży to myjemy liście i przelewamy je wrzątkiem na sitku. Wykładamy formę szpinakiem, kładziemy na niego rybę. Pieczarki kroimy na cząstki (lub plastry, jak kto woli), podobnie cebulę i podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Istotne jest tutaj, aby dobrze odparować pieczarki z cebulą by miały jak najmniej soku. Na zdjęciu śmietana stanowi oddzielną warstwę, jednak bezpieczniej (śmietana może się zwarzyć podczas zapiekania) jest na tym etapie dodać śmietanę z czosnkiem do pieczarek i wymieszać. Przekładamy warstwę pieczarek z cebulą i śmietaną na łososia i zapiekamy około dwudziestu minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec zapiekania wierzch dania posypujemy startym żółtym serem.
P.S. Na zdjęciu potrawa przed włożeniem do piekarnika.
5 komentarzy:
Wspaniałe połączenie! Pewnie było bardzo dobre...:)
O tak. Pyszne :)
Jeeeeej, jakie piękne zdjęcia! NIe wspominam o smakach, bo to oczywiste ;)
Prześlij komentarz