BRUKSELKA Z JABŁKIEM

Można jej nie znosić. Zapachu, konsystencji. Potrafi się rozgotować z zewnątrz i jednocześnie być twarda w środku. Na to jednak ostatnio znalazłam sposób. Przeczytałam, że należy zrobić nożem krzyżyk u jej postawy tak, aby podczas gotowania woda dostawała się do środka. I działa.
No a co ze smakiem? Jabłko. Żeby nadać jej charakter, 'podnieść' smak.
No a co ze smakiem? Jabłko. Żeby nadać jej charakter, 'podnieść' smak.
SKŁADNIKI:
na dwie osoby
300 g brukselki
1 jabłko
1 łyżka masła
Jabłko obieramy, pozbywamy się gniazda nasiennego i drobno kroimy. Na patelni topimy masło i mieszając krótko podsmażamy na nim jabłko. Powinno tylko trochę zmięknąć, czas smażenia będzie zależał od odmiany. Brukselkę gotujemy i mieszamy z jabłkiem.
Ja osobiście nie dodaję do tego żadnych przypraw, ale można oczywiście doprawić solą i pieprzem.
Ja osobiście nie dodaję do tego żadnych przypraw, ale można oczywiście doprawić solą i pieprzem.
6 komentarzy:
Genialna kolorystyka zdjecia! Ale to juz sama wiesz najlepiej Lisiczko:) Ja brukselke uwielbiam i naprawde nie rozumiem jak mozna jej nie lubic:))
O, z jabłkiem? ciekawe!
i ładne :))
ja jestem strasznie brukselkowa ,uważam ,że są przepyszne ,ale takiej z jabłkiem nie jadłam
A zadęcie jest po prostu piękne
Lisiczko, nie demonizuj brukselki ;o)
Pomysł z jabłkiem super, spróbuję chętnie.
o, super pomysł, dziś kupiłam brukselkę - miałam jeść z sosem czosnkowym, ale ten sposób jest ciekawy
wypróbuję i dam znać!
Lisiczko, a jabłko było kwasne czy słodkie?
Prześlij komentarz