czwartek, 6 listopada 2008

Jabłkoneser


JABŁKO PIECZONE Z RODZYNKAMI I MASŁEM CYNAMONOWYM


I znów cynamon. Ubóstwiam o tej porze roku. Taki deser prawdziwie jesienny, jabłko pieczone z rodzynkami i masłem cynamonowym. Idealne po długim jesiennym spacerze, na ciepło, na cynamonowo i rodzynkowo.

Składniki podałam na jedną osobę, należy je odpowiednio zwiększyć... w zależności od długości spaceru, intensywności deszczu, liczby niezaproszonych gości i tych czekających na jeszcze.




SKŁADNIKI:



1 jabłko

1 łyżeczka masła

szczypta cynamonu

1 łyżeczka cukru

około 12 rodzynek


Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Jabłko myjemy i nożem (lub specjalnym nożykiem) usuwamy gniazdo nasienne tak aby powstał otwór 'na przestrzał'. Do masła dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego i na przemian wypełniamy masłem i rodzynkami. Pieczemy około 20 - 30 minut.




Pada jeszcze?

7 komentarzy:

Małgosia.dz pisze...

Ja bym chyba sama zjadła... Po co goście? ;-)))

Anoushka pisze...

proste i smaczne !
też bym gosciom nie dała ;)

Ania pisze...

A ja lubie takie jabłuszko nafaszerować orzechami, bo ten kontrast miekko-chropko jest super.

ale idea ta sama, pychota!

aga-aa pisze...

jak robisz te zdjęcia, że tył jest taki nie ostry? świetne

lisiczka_bez_kitki pisze...

Aniu, dobry pomysł z tymi orzechami :)
Agaa-aa, to kwestia wyboru odpowiedniej przesłony. Im niższa liczba tym mniejsza głębia ostrości czyli krótko mówiąc ustawiasz ostrość na to, co chcesz żeby było ostre przy otwartej przesłonie i uzyskujesz efekt rozmycia wokół tego miejsca. Ale to zakręcone..., ale mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :)

margot pisze...

Piękne ,piękne ,piękne.....
Uwielbiam pieczone jabłka

Liska pisze...

Lisiczko, potrafisz wykreować niesamowity klimat zdjęciami, pisaniem. Jedzeniem, które paruje i pachnie. Odwiedzanie Twojego bloga to prawdziwa przyjemność :)