JABŁKO PIECZONE Z RODZYNKAMI I MASŁEM CYNAMONOWYM
I znów cynamon. Ubóstwiam o tej porze roku. Taki deser prawdziwie jesienny, jabłko pieczone z rodzynkami i masłem cynamonowym. Idealne po długim jesiennym spacerze, na ciepło, na cynamonowo i rodzynkowo.
Składniki podałam na jedną osobę, należy je odpowiednio zwiększyć... w zależności od długości spaceru, intensywności deszczu, liczby niezaproszonych gości i tych czekających na jeszcze.
Składniki podałam na jedną osobę, należy je odpowiednio zwiększyć... w zależności od długości spaceru, intensywności deszczu, liczby niezaproszonych gości i tych czekających na jeszcze.

SKŁADNIKI:
1 jabłko
1 łyżeczka masła
szczypta cynamonu
1 łyżeczka cukru
około 12 rodzynek
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Jabłko myjemy i nożem (lub specjalnym nożykiem) usuwamy gniazdo nasienne tak aby powstał otwór 'na przestrzał'. Do masła dodajemy cukier i cynamon, mieszamy. Jabłko przekładamy do naczynia żaroodpornego i na przemian wypełniamy masłem i rodzynkami. Pieczemy około 20 - 30 minut.

Pada jeszcze?
7 komentarzy:
Ja bym chyba sama zjadła... Po co goście? ;-)))
proste i smaczne !
też bym gosciom nie dała ;)
A ja lubie takie jabłuszko nafaszerować orzechami, bo ten kontrast miekko-chropko jest super.
ale idea ta sama, pychota!
jak robisz te zdjęcia, że tył jest taki nie ostry? świetne
Aniu, dobry pomysł z tymi orzechami :)
Agaa-aa, to kwestia wyboru odpowiedniej przesłony. Im niższa liczba tym mniejsza głębia ostrości czyli krótko mówiąc ustawiasz ostrość na to, co chcesz żeby było ostre przy otwartej przesłonie i uzyskujesz efekt rozmycia wokół tego miejsca. Ale to zakręcone..., ale mam nadzieję, że wiesz o co chodzi :)
Piękne ,piękne ,piękne.....
Uwielbiam pieczone jabłka
Lisiczko, potrafisz wykreować niesamowity klimat zdjęciami, pisaniem. Jedzeniem, które paruje i pachnie. Odwiedzanie Twojego bloga to prawdziwa przyjemność :)
Prześlij komentarz