WĄTRÓBKA Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ
To danie powstało w przypływie twórczej radości. Pomyślałam sobie, że wątróbka i biała kiełbasa doskonale 'powymieniają się' smakami i wspaniale się uzupełnią. No i do tego jeszcze oczywiście cebula.
Przeczytałam gdzieś kiedyś, że posolenie surowej wątróbki sprawia, że robi się twarda podczas smażenia i dlatego należy zrobić to na sam koniec, tuż przed podaniem. Trzymam się tej zasady i rzeczywiście jest bardzo miękka i delikatna.

SKŁADNIKI:
500 g wątróbek drobiowych
4 białe kiełbasy
2 średnie cebule
5 łyżek mąki
sól, pieprz
Białą kiełbasę krótko podsmażyłam, zdjęłam z patelni. Wątróbkę oprószyłam mąką, podsmażyłam z każdej strony, dodałam z powrotem kiełbasę. Wszystko smażyłam jeszcze na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Istotne jest aby co jakiś czas mieszać kiełbasę i wątróbkę, aby się ładnie spiekły z każdej strony. Dodałam pokrojoną na plastry cebulę, wymieszałam, smażyłam na wolnym ogniu do momentu gdy cebula zmiękła. Przyprawiłam solą i pieprzem.
3 komentarze:
Miałam się dopisac do najświeższego postu, ale coś mi nie wyszło więc się powtórzę. Przepiękne zdjęcia i nietuzinkowy blog. Będę tu stałym bywalcem i chyba wreszcie polubię gotowanie :)
Pozdrawiam!!!
Dziękuję za te miłe słowa... Takie właśnie sprawiają, że się chce jeszcze i jeszcze... I jeszcze. Również pozdrawiam.
robię identycznie ale nie używam mąki a dodaje szklanke wytrawnego białego wina i tak dusze aż winko odparuje a cebulka bedzie nasączona... mmm naprawde polecam... pozdrawiam Arti70
Prześlij komentarz